اخبار خودرو
ترمز بریدهی قیمت خودرو در ایران
بهار ۱۳۹۹ نه تنها برای مردم ایران، بلکه برای مردم تمام دنیا، بهاری متفاوت و پر التهاب بود. اوج گیری شیوع ویروس کووید-۱۹ نه تنها سلامت مردم جهان بلکه تمامی جوانب زندگی مردم را به شدت تحت تاثیر خود گذاشت. تمامی صنایع و مشاغل درگیر این بیماری شدند و از عواقب آن مصون نماندند.
صنعت خودروسازی هم در تمام دنیا از این مقوله مستثنی نبود. اشتیاق خودروسازان بزرگ که برای تولید مدلهای ۲۰۲۰ خود سنگ تمام گذاشته بودند، زیر سایهٔ بیماری کرونا، کمتر دیده شد. در کشور ما اما فشارها به صورتهای دیگری هم خودش را نشان داد. افزایش بیرویه و بدون منطق قیمتها تمامی بازارها را دگرگون کرد.
در این میان با افزایش قیمت ارز، قیمت خودرو شیب صعودی عجیبی گرفت. البته این نکته هم جالب توجه است که افزایش قیمت خودروهای خارجی هیچ تناسبی با میزان افزایش قیمت دلار ندارد و قیمت تمام شدهٔ این خودروها بسیار بالاتر از قیمتهای جهانی است! اما داستان بحثبرانگیز این روزها، بالا رفتن قیمت خودروهای داخلی است.
متقاضیان خودرو معتقدند که وقتی خودرو در داخل ایران تولید میشود و نام خودروی ملی دارد، چرا باید با افزایش قیمت ارز اینهمه افزایش قیمت داشته باشد؟ سخنگوهای سایپا و ایران خودرو، دو خودروساز بزرگ داخلی، و همچنین مسئولین شورای قیمتگذاری و وزارت صمت هر کدام دلایل خودشان را برای این افزایش قیمت اعلام کردهاند. اما حقیقت داستان کجاست؟
مسئولین ایران خودرو در مورد افزایش قیمت چه میگویند؟
بعد از مطرح شدن طرحهای مختلف خرید خودرو از جانب ایران خودرو و سایپا، مردم انتظار داشتند که لااقل در این آشفته بازار خودرو، بتوانند با مبلغی کمتر خودروهای داخلی را خریداری کنند. اما اتفاقی که افتاد این بود که خودروهای تحویلی به مبلغی بالاتر از زمان ثبت نام رسید.
در آخرین مورد دنا پلاس توربو اتومات که قرار بود با قیمت ۱۶۰ میلیون تومان به خریدار تحویل شود در انتها به قیمت ۲۵۲ میلیون تومان رسید! نکتهٔ عجیب داستان این بود که قیمت این خودرو در بازار آزاد به ۶۰۰ میلیون تومان هم رسیده بود. ایران خودرو معتقد است که این افزایش قیمت برای بودن در حاشیهٔ بازار برای این کمپانی لازم است و تصویب قیمتی کمتر از این به سود کارخانه نیست.
این شرکت معتقد است که این افزایش قیمت با بررسی میزان هزینههایی که برای تولید انجام شده است، توسط شورای قیمت گذاری تصویب شده و از دست ایران خودرو خارج است! از طرفی کمیتهٔ خودرو مجوزی برای به روز رسانی هر سه ماه یکبار قیمت خودروها داده است که این خود دست خودروسازان را برای افزایش قیمت باز گذاشته است.
در تابستان ۱۳۹۹ تقریبا هیچکدام از خودروهای این کمپانی کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان نبودند. با بررسی دیوار خودرو تهران میبینیم که برای خرید خودروهای نه چندان جدیدی مانند پژو ۲۰۶ و سمند باید مبلغی بالاتر از ۲۰۰ میلیون تومان پرداخت کرد.
وضعیت قیمتی خودروهای جدید این کمپانی مانند پژو ۲۰۷ و دنا پلاس بسیار عجیبتر است و در نهایت پاسخ درستی برای این افزایش قیمت وجود ندارد.
مسئولین سایپا در این مورد چه میگویند
سایپا نیز مانند ایران خودرو دلایل خودش را برای این موضوع اعلام کرده است. مازیار علی بیگلو رئیس انجمن خودروسازان در یک برنامهٔ تلویزیونی در مورد بالا رفتن قیمت خودروها، به نوعی تقصیرها را از گردن کمپانیهای ایرانی برداشت.
به گفتهٔ او تقریباً تمامی قطعات ساخت محصولات ایرانی حتی پراید، از خارج ایران تأمین میشود. اجزای خط تولید و ماشین آلات هم هیچکدام در داخل ایران تولید نمیشوند و طبعاً با بالا رفتن قیمت ارز، وارد کردن این اقلام مبلغ بیشتری میطلبد.
از طرف دیگر مجلس در سال ۱۳۹۰ قانونی تصویب کرد که بر اساس آن صنایع اصلی ایران باید موارد تولیدی خود را با قیمت دلار عرضه کنند. و حالا خودروساز داخلی هم باید هزینهٔ بالاتری برای خرید قطعات از خارج را پرداخت کند و هم به تولید کننده داخلی برای خرید ورقهای آهن و فولاد و آلومینیوم معادل قیمت روز ارز، پرداخت کند. در این صورت، چارهای به جز بالابردن قیمت خودروهای خود ندارد.
مشکل اینجاست که هر روز از کیفیت تولیدات داخلی کم کاسته میشود چون تولید کننده برای کم کردن هزینهها مجبور است که از کیفیت کار هم کم کند. محصولات سایپا که نسبت به ایران خودرو، کمی اقتصادیتر بودند هم این روزها زیر ۱۰۰ میلیون تومان معامله نمیشوند.
خودروسازان وجود تحریمها در صنایع مختلف را دلیل بسیاری از مشکلات میدانند. در حقیقت تیغ تیز تحریمها حالا بر گلوی خودروساز و خریدار قرار گرفته است. در این میان مردمی که هر روز با افزایش قیمتها و کم شدن درآمد خود روبه رو میشوند، به تدریج دستشان از خرید حتی خودروهای داخلی هم کوتاه میشود.
